SEO

A SEO (Search Engine Optimalization), vagy magyarul keresőoptimalizálás azokat a stratégiákat és technikákat összefoglaló tevékenység, mely során megpróbáljuk elérni azt, hogy egy weboldal a keresők találati oldalain (SERP) minél jobb helyen – ideális esetben elsőként – szerepeljen.

Miért fontos a SEO?

A statisztikákból kiderül, hogy az emberek közel 90%-a kereséseik során jellemzően a találati lista első oldalát nézik meg, innen választanak terméket vagy szolgáltatást . 

Kijelenthetjük, hogyha sikerül a kereső első oldalán megjelenned, az rövid és hosszútávon is sok látogatót jelent a weboldaladnak, ezáltal pedig elősegíti az értékesítést és a jó konverziót.

Jelenleg a magyar keresőoptimalizálási szakemberek szinte teljes egészében a Google-re optimalizálnak, hiszen ez vált hazánkban a leggyakrabban használt internetes keresővé, 

Amit érdemes tudni

Annak érdekében, hogy honlapunkkal jó helyet érjünk el a találati oldalakon, oldalainkat a Google algoritmusához kell hangolnunk. Igaz, hogy ez az algoritmus nem nyilvános, tehát száz százalékosan senki nem tudhatja pontosan, hogy miként működik, számtalan forrás és elemzés elérhető ezzel kapcsolatban.

A fellelhető tudásanyag folyamatosan bővül, az algoritmusok pedig változnak, de egy biztos: a Google elsősorban a felhasználók számára hasznos és értékes oldalakat helyezik előtérbe, így mindenek előtt erre kell törekednünk.

Seo optimalizálási létra

Tényezők

A keresőoptimalizálásról érdemes tudni, hogy nem valós időben zajlik. Az oldalakat időközönként keresőrobotok járják be, az oldalakon található információkat pedig elemzik és eltárolják. A találati lista sorrendje, tehát a keresőrobotok által figyelembe vett tényezők alapján épül fel. Ezeket a tényezőket két csoportba tudjuk osztani.

Az On-page seo tényezők azok, melyekre hatással lehetsz az oldaladon, például: a weboldal felépítése, a megfelelő szövegezés, metaleírások, formázás stb.

A másik nagy kategória, amelyre nehezebb odafigyelni az Off-page, vagy weboldalon kívüli tényezők. Ide tartozik minden webes tartalom, mely a te oldaladra mutat, mint például a külső linkek, kommentek és a közösségi médiából érkező hivatkozások.

Az Off-page SEO minden esetben azután következik, amikor már az On-page SEO rendben van. Ezzel biztosítjuk, hogy az oldalminőség megfelelő legyen a keresők számára.

A keresőoptimalizálás nem sprint, hanem maraton

A keresőoptimalizálásra alapvetően egy hosszútávú tevékenységként kell gondolni, amely azonban nagyon profitábilis lehet. Vannak olyan elemek és beállítások, melyek egyszeri alkalmazásával máris jobb helyen szerepelhetünk a keresőkben, azonban komolyabb eredményeket csak hosszútávú munkával és folyamatos optimalizálással lehet elérni.

Egyrészt a keresőmotorok is dinamikusan változnak, másrészt meg kell ismernünk a célközönségünk keresési szokásait. Nem beszélve arról, hogy a változtatásainknak általában lassan mutatkoznak meg az eredményei.

 

hosszútávú keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás
alapvető lépései

Összeszedtük a SEO optimalizálás alapvető és legfontosabb lépéseit és néhány eszközt, amik megkönnyíthetik a dolgod.
elemzés

Elemzés

Az első lépés mindíg az elemzés. Egy meglévő oldal esetében fel kell mérnünk azokat a paramétereket, melyek a kereső számára optimalizálhatók.

Ajánlott eszköz: Google Analitycs

kulcsszókutatás

Kulcsszókutatás

Meg kell határoznunk az optimalizálás szempontjából fontos kulcsszavakat és megvizsgálnunk milyen az oldal jelenlegi eredménye az adott kulcsszavakra.

Ajánlott eszköz: Google Kulcsszótervező

technikai seo

Technikai SEO

A SEO egyik legfontosabb tényezője, hogy az adott oldal és az oldalon található funkciók megfelelően működjenek és a keresőmotorokkal kapcsolatos beállítások megfelelőek legyenek.

Ajánlott eszköz: SEOBOT

tartalmi elemzés

Tartalmi elemzés

Miután a technikai tényezőket, kulcsszavakat meghatároztuk, ezek fényében elkezdhetünk a tartalommal foglalkozni, hiszen ma már ez a SEO egyik legfontosabb eleme. Vizsgálnunk kell a szövegek, képek és egyéb tartalmak mennyiségét, minőségét, struktúráját és optimalizálnunk kell a SEO irányelveknek megfelelően.

linképítés

Linkek kiépítése

Meg kell vizsgálnunk, hogy rendelkezik-e az oldal nem megfelelő linkekkel: hibás, nem betölthető oldalakkal, kulcsszavas horgonyszövegű linkekkel vagy katalógusból, nem megfelelő helyről származó linkekkel.

Ajánlott eszköz: Dr Link Check

sebesség optimalizálás

Weboldal sebesség optimalizálás

A betöltési sebessége különös jelentőséggel bír a Google számára. Egy weboldal betöltődési sebességét minél lejjebb kell szorítani, lehetőleg 1,5 másodperc könyékére. Ebben segíthet az oldalon lévő képek és tartalmak megfelelő optimalizálása.

Ajánlott eszköz: PageSpeed Insights

Kérdésed van?

Ha maradt még kérdésed, vagy szeretnéd felvenni velünk a kapcsolatot a keresőoptimalizálással kapcsolatban, keress minket elérhetőségeink valamelyikén vagy kattints a kapcsolat gombra.